søndag 25. oktober 2009

The last rose of summer

Vel ikke akkurat rose, da... Dette er prydtobak som standhaftig har blomstret etter å ha sådd seg selv mellom hellene i drivhuset. Det har ikke vært særlig praktisk med en åker av prydtobakk, men vi har ikke hatt hjerte til å luke dem vekk heller. Duften er så nydelig. Løvemunnen biter seg fast langs husveggen og trosser vær og vind. Men disse hvite var nok likevel blant de siste som blir med inn i år.


Drivhuset
Drivhuset er vasket med klorin og grønnsåpe og hagemøblene er båret inn i drivhuset. Deilig følelse at det er gjort før frosten kommer for alvor og det blir noe mer ubekvemt å bakse med kald leire, sludd og stiv kuling. Til og med båten er kommet i hagen. Alt vel, da kan nett- og boksesongen begynne.

Overvintring
I dag har vi endelig fått vintret inn de siste krukkene med pelargonia og fuchsia. Alle georginene er vel forvart i kasser i kjelleren og tulipanene har overtatt georginenes plass i bedet. Hvert år er det like spennende hvor mye som overlever en vinter. Nå har vi valgt å la alle duftpelargonier stå lyst på glassverandaen. Det er ikke en gammeldags dårlig isolert glassveranda, så temperaturen kan nok bli i høyeste laget. Det gikk bra forrige vinter, så vi får se. Det er en større utfordring om kattene kan la være å rive ned krukkene.
Vi kastet nesten alle de vanlige røde hagepelargoniene. Det kom rett og slett av at de har blitt så stygge, bare 2-3 av de største fikk bli med ned i kjelleren. Der er det mørkt og om lag 9 grader. Der står også alle fuchsiaene. Bortsett fra en håndfull småstiklinger som ikke har blitt kraftige nok til å overvintres mørkt. Jeg tror de må overvintres grønt, men det vil bli en stor utfordring med hensyn til lus, lys og temperatur. (Og katter). Vi får se.

Beskjæring og fuktighet
Alle plantene er ganske hardt beskåret. De er sikkert redusert med 2/3. Vi har ikke fjernet absolutt alt grønt, men det meste. Erfaringsmeddig blir det mindre sopp da. Fuktighet er et annet kapittel. Hvor fuktige skal planeten være? Vi har latt våre stå til tørking i drivhuset. Det blir så lett mugg, og plantene råtner fort om de er for fuktige. De aller letteste krukkene fikk en liten skvett vann før vi bar dem ned. Så gjelder det bare å ta en titt innimellom og se hvordan det utvikler deg. Er de satt bort for fuktig, går det som regel galt og planta råtner. Er de for tørre er det jo bare å hive på en vannskvett....

Vintersyssel
Så er da høsten uvegerlig her,og vi kan glede oss inne med å planlegge og skape den mest fantastiske hagen som vi alltid har drømt om. Den hagen som ikke rammes av for korte arbeidsdager, for mye regn, saksedyr og snegler.

Om du lurer på hvilke georginer, tulipaner, roser osv som vi for tiden har, finner du mer på våre nettsider. I år har ikke alle georginene blomstret, men vi har i alle fall en haug med navnelapper som borger for at det er MULIG å bære ut noen knoller til våren som vil ende opp med en fargeprakt som ikke blir redusert av vedvarende sommerregn og et hav av saksedyr. Er det sommeren 2009 jeg oppsummerer?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar